Skip to main content
sudionici foto-eko natječaja (otok Krk)

Poznati pobjednici 8. natječaja na temu ekologije

6. lipnja 2016. godine u galeriji Decumanus u Krku, doznali smo pobjednike osmog zaredom nagradnog natječaja na temu ekologije u organizaciji Trgovačko komunalnog društva Ponikve eko otok Krk d.o.o.

Tue, 06/07/2016 - 12:34

6. lipnja 2016. godine u galeriji Decumanus u Krku, doznali smo pobjednike osmog zaredom nagradnog natječaja na temu ekologije u organizaciji Trgovačko komunalnog društva Ponikve eko otok Krk d.o.o. Prisutne na svečanoj dodjeli nagrada i priznanja pozdravili su Maja Parentić, ravnateljica Centra za kulturu grada Krka, te direktor Ponikve Frane Mrakovčić.  Otok Krk već danas razvrstava više od 50 % otpada, što predstavlja najbolji rezultat na nacionalnoj razini, ali Ponikve žele povećati taj postotak i doći do željenih 80 %. Ovaj natječaj  trebao bi pridonijeti upravo tom cilju i osvijestiti Krčane o problematici upravljanja otpada, a isto tako treba opravdati i slogan Eko otok Krk – najčistiji dio Hrvatske, ističe direktor Frane Mrakovčić. Nakon predstavljanja animiranog filma Energetski neovisan otok Krk, Dean Kosić djelatnik Ponikve i član žirija proglasio je pobjednike.

Na natječaj je pristiglo čak 40-ak fotografija čime natječaj pokazuje veliku zainteresiranost otočana za ekologiju, ekološke teme i time se potvrđuje uspješnost ovoga natječaja. Ponikve eko otok Krk d.o.o. nakon  javnog raspisanog  natječaja, prikupljanja i pregledavanja pristiglih radova, odlukom ocjenjivačkog žirija u sastavu troje predstavnika Ponikve Ivana Jurešić, Deana Kosić, Ive Labaš i djelatnika Centra za kulturu grada Krka Saše Lončarić donijelo je odluku o pobjednicima. Novčano je nagrađeno devet radova u tri kategorije.

U kategoriji djece do 15 godina prvo mjesto  pripalo je Natei Strčić za rad Volim svoj eko otok, dok su drugo i treće mjesto osvojile Ani Borjanić za rad Staklenko i Dorotea Brusić za rad Bucko.

Miriam Volarić osvojila je prvo mjesto s radom Snaga prirode u kategorija mladi od 15 godina (mladež i odrasli). Drugo mjesto u istoj kategoriji zaslužila je Anita Mrakovčić s radom Snaga prirode, a treće mjesto Ana Toljanić i rad Krk – najčistiji dio Hrvatske.

Među profesionalnim fotografima najuspješniji je bio Darko Mohar s fotografijom Gromače, dok su se iz njega smjestili  Aleksandar Tomilić s Vršom na drugom mjestu i Saša Žic  fotografijom Igralište na trećem mjestu.

Fotografije su morale obrađivati motive vezane uz krčki model ekološkog prikupljanja i zbrinjavanja otpada. Sudionicima natječaja neki od ponuđenih motiva bili su: Eko otok Krk – najčistiji dio Hrvatske, Kako pravilno postupati s otpadom, Stop! Zabranjeno ponašanje!, Kažimo NE smeću, kažimo DA otpadu, a isto tako sudionici su mogli  sami odabrati bilo koju drugu ekološku temu, važnu za održivi razvoj otoka Krk, a osobito teme povezane s energetikom.

U galeriji Decumanus postavljena je izložba nagrađenih radova, a otvorena je do 10. lipnja. Pozivaju se svi zainteresirani da je dođu pogledati.

pobjednica foto-eko natječaj otok Krkpobjednici foto-eko natječaj otok Krkpobjednici foto-eko natječaj otok Krk