Skip to main content
Prezentacija odvajanja otpada u vrtiću - 3.2.2015.

Edukacija krčkih mališana u Dječjem vrtiću Katarina Frankopan

Tue, 02/24/2015 - 10:31

U mjesecu veljači započeli smo sa edukacijom djece pretškolskoga uzrasta na temu odvajanja otpada i značaju istoga za brigu i zdravlje okoliša i nas samih. Svi vrtići otoka Krka su Eko vrtići, a tema uz koju će se ove godine vezati njihove  eko aktivnosti je Povratak prirodi.<--break->

Tako smo već ovoga tjedna 03. i 04. veljače odradili prvu edukativnu radionicu u dječjim skupinama vrtića Katarina Frankopan u gradu Krku. Ove godine smo suradnju sa vrtićima proširili za još jednu aktivnost, a to je uređenje okoliša vrtićke zgrade. Kako je sada prošlo već šest godina od otvorenja nove vrtićke zgrade u Krku, a veći dio površine okoliša još uvijek nije prilagođen potrebama za boravak djece, tako smo odlučili ove godine započeti sa aktivnostima za ostvarenje istoga. Prilikom posjete vrtiću u sklopu edukacije, djeci smo opisali što mi u Ponikvi radimo kako bismo zaštitili prirodu i okoliš, kako postupamo sa otpadom, kamo ga odlažemo, kako ga sakupljamo i zašto je sve to važno. Kroz razgovor sa djecom vidljivo je da oni o tome jako puno znaju i da je odvajanje otpada njima dio svakodnevice. U svakoj vrtićkoj skupini i u zajedničkim prostorijama vrtića djeci su dostupne kantice za odvojeno prikupljanje otpada. Čak i dječica u jasličkim skupinama znaju gdje se odlaže koja vrsta otpada i uredno to čine sa svakim komadićem otapada kada ga trebaju odložiti. Njima je to normalna stvar i očito je da su dobar primjer svima koji dvoje oko odvajanja otpada. Ova činjenica je jako važna i sudjelovanje svih nas stanovnika otoka, zajedno sa djecom, u odvojenom prikupljanju otpada, daje smisao i jedini je način da ostvarimo zadane si ciljeve. Nakon kratkog razgovora svi smo zajedno pogledali film Eko otok Krk-najčistiji dio Hrvatske. Film je edukativnoga karaktera o važnosti odvojenog prikupljanja otpada i pokazuje kako je za razvrstavanje otpada u odgovarajuće spremnike potrebno samo malo dobre volje. Također, fim je dostupan na youtube kanalu Ponikve Eko Otok Krk (https://www.youtube.com/watch?v=1oGZ09mIrC8), te preporučamo svima da pogledaju! Kratka igra koju smo odigrali sa vrtičkom djecom vrlo ih je zainteresirala i tamo su još jednom pokazali svoje znanje i spretnost! Na kraju smo ih nagradili simboličnim poklonom i pozdravili do idućeg susreta prilikom kojega ćemo pretškolcima pokazati  naše reciklažno dvorište i odlagalište otpada na Treskavcu gdje će imati prilike vidjeti što se dalje događa sa otpadom koji smo odvojeno prikupili. Susrete sa djecom i ovakve edukativne radionice održati ćemo u svim vrtičkim skupinama svih vrtića na Krku. One su zasigurno dobar put i način da djeci, koja su pokretačke snage održivog razvoja svake zajednice, pružimo mogućnost da daju svoj glas, da imaju mogućnost izbora i da aktivno oblikuju naš svijet u sadašnjosti za bolju budućnost!

Piše: Iva Labaš, mag.ing.silv.
Referentica obrade drvne i biomase
Ponikve Eko otok Krk d.o.o.

Prezentacija odvajanja otpada u vrtiću - 3.2.2015.Prezentacija odvajanja otpada u vrtiću - 3.2.2015.Prezentacija odvajanja otpada u vrtiću - 3.2.2015.Prezentacija odvajanja otpada u vrtiću - 3.2.2015.Prezentacija odvajanja otpada u vrtiću - 3.2.2015.