Skip to main content
Fiumanka Ponikve

Ponikve Eko otok Krk na Fiumanki

Od 7. do 11. lipnja u Rijeci je održana Fiumanka, jedno od najpopularnijih i najvažnijih nautičkih natjecanja u Hrvatskoj čiju smo važnost prepoznali i sudjelovali svojim štandom u sklopu popratnog programa, sajma „Plavo Zeleni Fiumanka Expo“.

Tijekom dvodnevnog predstavljanja, 9. i 10. lipnja, na svom smo štandu mnogobrojne posjetitelje upoznali s našim „zelenim“ projektima, zahvaljujući kojima je otok Krk prepoznatljiv ekološki brend na razini cijele Hrvatske, pa i šire.

Mon, 07/17/2017 - 15:33

Od 7. do 11. lipnja u Rijeci je održana Fiumanka, jedno od najpopularnijih i najvažnijih nautičkih natjecanja u Hrvatskoj čiju smo važnost prepoznali i sudjelovali svojim štandom u sklopu popratnog programa, sajma „Plavo Zeleni Fiumanka Expo“.

Tijekom dvodnevnog predstavljanja, 9. i 10. lipnja, na svom smo štandu mnogobrojne posjetitelje upoznali s našim „zelenim“ projektima, zahvaljujući kojima je otok Krk prepoznatljiv ekološki brend na razini cijele Hrvatske, pa i šire.

Uspješno smo predstavili ključne ekološke projekte „Otok Krk bez otpada do 2020.“ i Energetski neovisan otok Krk do 2030.“, a svoje smo sudjelovanje oplemenili i humanitarnom akcijom „Teov put za prvi korak“.

 

Strateški eko projekti

 

Među ključnim projektima koje trenutačno provode Ponikve je i projekt „Otok Krk bez otpada do 2020.“. Kao što je poznato, ekološki zasnovan sustav zbrinjavanja komunalnog otpada na otoku Krku uveden je još 2005. godine i bio je prvi toga tipa u Hrvatskoj. Po stupnju razvrstano prikupljenog otpada (trenutačno se odvojeno prikuplja preko 50% otpada), Krk je uvjerljivo najbolji u Hrvatskoj, a i iznad je EU prosjeka. No, ambicijama tu nije kraj pa direktor Frane Mrakovčić ističe da je cilj do 2020. godine odvojeno prikupljati 80% otpada.

Drugi strateški eko projekt je „Energetski neovisan otok Krk do 2030.“. Cilj je do 2030. godine postići da otok Krk bude 100% energetski neovisan i 100% održivi otok, s 0% emisije stakleničkih plinova. U tom smislu već su ostvareni brojni pomaci: provodi se energetsko certificiranje zgrada u vlasništvu krčkih lokalnih samouprava, a osnovan je i poseban energetski tim koji provodi razne „energetske“ programe, a među ostalim, pomaže i građanima oko kandidiranja na javne pozive Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za dobivanje sredstava za sufinanciranje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Izgrađeno je i fotonaponsko postrojenje „Treskavac“ kojim od kraja 2012. godine proizvodimo električnu energiju dostatnu za vlastite potrebe.

Ponikve koriste i električne automobile, a jedan takav, Renault Clio - prerađen na električni pogon, predstavljen na štandu u Rijeci su sa zanimanjem razgledavali posjetitelji.

 

„Plava vreća“

 

Već nekoliko godina Ponikve provode i projekt „Plava vreća“ (Blue Bag), ekološko-turistički program osmišljen za nautičare, turiste i sve zaljubljenike u prirodu koje se želi potaknuti na volontersko čišćenje obale od naplavina. Ta hvalevrijedna inicijativa u svijetu se provodi već godinama, a u Hrvatskoj od 2014. godine. Prve plave vreće na hrvatskoj obali pojavile su se na otoku Krku, čime su Krčani ponovno pokazali da su lideri u mnogim inovativnim akcijama koje promiču ekološku osviještenost, očuvanje okoliša i održiv razvoj.

Cilj akcije „Plava vreća“ je da svaki nautičar tijekom sezone sakupi barem jednu vreću naplavina. Turisti, ali i lokalno stanovništvo, na taj način osiguravaju sebi i drugima čiste plaže na kojima provode ljetne dane, a pokazuju i svoju ekološku osviještenost te brigu o okolišu.

Svi ovogodišnji natjecatelji Fiumanke također su dobili plave vreće što je imalo golem marketinški efekt u smislu popularizacije tog projekta i općenito jačanja ekološke svijesti.

Mnogi „zeleni“ projekti i energetski učinkovita rješenja pobuđuju velik interes Krčana, ali i njihovih gostiju. „DISCOVER ECO LIFESTYLE ON THE ISLAD OF KRK“ – poziv je koji turistima jasno daje do znanja na kakav otok dolaze provesti svoj godišnji odmor, a sve navedeno dio je ukupne strategije kojom se želi postići da otok Krk postane uistinu „jedinstven na Mediteranu“.

 

Humanitarna akcija „Teov put za prvi korak“

 

Društvena angažiranost i socijalna osjetljivost važan je segment poslovne politike Ponikava. Upravo stoga, svoj smo ovogodišnji nastup na Fiumanki oplemenili uključivanjem u hvalevrijednu humanitarnu akciju pod nazivom „Teov put za prvi korak“.

Mali Teo je s Krka, boluje od artrogripoze i potrebno mu je dugotrajno i skupo liječenje. Stoga smo na svojem štandu prikupljali novčane priloge za njegovo liječenje u Njemačkoj. Za pomoć malome Teu iskorišten je i projekt „Krk LANDart“, koji smo u svibnju proveli u suradnji s Centrom za kulturu Grada Krka. Riječ je o okolišno-umjetničkom programu u sklopu kojega su poznati umjetnici stvarali zanimljive skulpture, instalacije, objekte i ostala djela na temu art reciklaže s plaže. U programu su sudjelovali poznati hrvatski likovnjaci: Elvis Berton, Dejan Kljun, Saša Lončarić, Nikolina Manojlović Vračar, Zdravko Milić i Tanja Pećanić. Njihove su radove posjetitelji Fiumanke mogli razgledati i kupiti na štandu, a u otkup ponuđenih radova uključio se i nekoliko tvrtki pa je akcija uspješno provedena, a za malog Tea prikupljeno je i uplaćeno 20.500 kuna.

 

humanitarna akcija ponikve

 

Pozitivne reakcije posjetitelja

 

Naš je štand tijekom dva dana posjetio velik broj ljudi i drago nam je što smo vidjeli da su upoznati s većinom naših ekoloških projekata ili su barem čuli za njih. Podijelili smo i dosta propagandnih materijala: o prikupljanju otpada, o štednji energije, o kompostiranju, o recikliranju, o projektu „Plava vreća“ i slično. Posjetitelji su imali prilike upoznati i našeg Ekotoka, simpatičnu maskotu kojom populariziramo sve naše ekološke projekte. S interesom su razgledavali i električni Clio koji smo preradili u našoj radionici te su sa zanimanjem poslušali naše savjete o takvoj samogradnji. Zadovoljni smo i uspjehom humanitarne akcije za maloga Tea. Sve u svemu, drago nam je što smo i ove godine bili dio Fiumanke, poručio je Dejan Kosić, tehnički direktor Ponikava.