Skip to main content

Projektom „Plava vreća“ Ponikve eko otok Krk već pridonose očuvanju čistoće mora

    Split: Međunarodna konferencija „Otpad u moru – izazovi i rješenja“

Sat, 07/22/2017 - 09:49

Na konferenciji upozoreno na sve veće onečišćavanje mora svim vrstama otpada, a posebno plastikom. Rješenje problema u učinkovitom zakonodavstvu i motivirajućim preventivnim programima kojima će se senzibilizirati javnost, poput krčke „Plave vreće“.

Ponikve eko otok Krk sudjelovale su na međunarodnoj konferenciji Otpad u moru – izazovi i rješenja koja je održana 18. srpnja u Splitu, u organizaciji zastupnika u Europskom parlamentu, Davora Škrleca. Konferencija je okupila brojne domaće i inozemne stručnjake, predstavnike državnih institucija, aktiviste i ostale zainteresirane koji su raspravljali o  problemu otpada u Jadranskome moru te iznosili svoja iskustva u rješavanju tog pitanja.

Spomenutom konferencijom završena je nacionalna kampanja protiv otpada u moru koju je, tijekom lipnja i srpnja, provodio ured europarlamentarca Škrleca, potaknut činjenicom da Hrvatska još nema razrađen model praćenja i zbrinjavanja otpada u moru. Budući da je more iznimno važan resurs hrvatske ekonomije, cilj kampanje bio je podignuti svijest građana i turista o tom problemu te ukazati na potrebu uspostavljanja učinkovitoga i održivoga modela zbrinjavanja otpada u Jadranskome moru.

Na konferenciji u Splitu mnogi su sudionici govorili o svojim iskustvima i programima kojima žele preventivno djelovati i tako pomoći u rješavanju problema otpada u moru i onečišćenja koje on uzrokuje. U tom kontekstu krčke Ponikve predstavile su svoj projekt „Plava vreća“ (Blue Bag), o kojemu je sudionicima konferencije govorio Dejan Kosić, tehnički direktor tvrtke.

 

 

„Plava vreća“ jedan je od  brojnih ekoloških projekata koje Ponikve već nekoliko godina provode na Krku. Riječ je o ekološko-turističkom programu osmišljenom za nautičare, turiste i sve zaljubljenike u prirodu koje se želi potaknuti na volontersko čišćenje obale od naplavina. Prve plave vreće na hrvatskoj obali pojavile su se upravo na otoku Krku, čime su Krčani ponovno pokazali da su lideri u mnogim inovativnim akcijama koje promiču ekološku osviještenost, očuvanje okoliša i održiv razvoj. - Cilj akcije „Plava vreća“ je da svaki nautičar tijekom sezone sakupi barem jednu vreću naplavina. Turisti, ali i lokalno stanovništvo, na taj način osiguravaju sebi i drugima čiste plaže na kojima provode ljetne dane, a pokazuju i svoju ekološku osviještenost te brigu o okolišu. Mnogi „zeleni“ projekti i energetski učinkovita rješenja pobuđuju velik interes Krčana, ali i naših gostiju. „DISCOVER ECO LIFESTYLE ON THE ISLAD OF KRK“ – poziv je koji turistima jasno daje do znanja na kakav otok dolaze provesti svoj godišnji odmor, a sve navedeno dio je ukupne strategije kojom želimo postići da otok Krk postane uistinu „jedinstven na Mediteranu“- naglasio je Kosić.

 

 

Krčke plave vreće podijeljene su svim sudionicima konferencije što je imalo zamjetan marketinški efekt u smislu popularizacije tog projekta i općenito jačanja ekološke svijesti. Tom gestom „Plava vreća“ doći će u mnoge europske zemlje, ali i u sam EU parlament jer su vreće dobili i europarlamentarci koji će ih ponijeti u Bruxelles.

Alarmantno: Čak 8 milijuna tona plastike svake godine završi u oceanima i morima!

Kako je naglašeno na konferenciji, otpad u moru jedna je od najbrže rastućih prijetnji s velikim okolišnim i gospodarskim posljedicama. Posebno je alarmantna činjenica da 94 posto tog otpada završi na morskom dnu te nije vidljivo i ne može se sanirati. Svake godine u oceanima i morima završi oko 8 milijuna tona plastike koja predstavlja najveću opasnost za morski život, okoliš i ljudsko zdravlje, a nakon raspadanja postaje dio prehrambenog lanca najrazličitijih morskih organizama. Te porazne činjenice nije pošteđen ni Mediteran u kojemu čak 80 posto ukupnoga otpada čini upravo mikroplastika koja dospijeva u hranidbeni lanac.

Budući da čak 80 posto otpada u more dolazi s plaža i obale (a preostalih 20 posto s brodova u pomorskome prometu i ribarica), iznimno je važno provoditi preventivne programe i akcije, poput „Plave vreće“ na Krku, usmjerene ka sprečavanju onečišćenja mora, osobito plastikom kao najopasnijim otpadom.

Svjesna tog golemog problema, Europska komisija trenutačno radi na „Strategiji o plastici“ u sklopu koje će se posebna pozornost posvetiti upravo plastici koja kao otpad dospijeva u more. Prema procjenama, provedbom europskoga zakonodavstva o gospodarenju otpadom, morski otpad trebao bi se do 2030. godine smanjiti za najmanje 25 posto.

 

_____

OKVIRIĆ                                                                                                                             Uključite se i u ovogodišnju „Plavu vreću“! Ovogodišnja ekološka akcija „Plava vreća“ održava se četvrtu godinu zaredom i upravo je u tijeku pa iz Ponikava upućuju poziv svima da se uključe u tu hvalevrijednu akciju. - Plavu vreću na Krku moguće je preuzeti od naših distributera, a koristiti se mogu i druge vreće. Bitno je prikupiti sve što je more izbacilo na obalu. Tko želi, može snimiti svoj „podvig“ i javno ga objaviti na društvenim mrežama uz obavezan #BlueBagKrk ili nam svoj uradak poslati na internetsku stranicu: krk.bluebag.hr. Odabrat ćemo najoriginalniju priču i nagraditi je promotivnom majicom. Ako vas mi ne nagradimo, to će sigurno učiniti more, poručuju iz Ponikava.

Objave možete pogledati na:

www.bluebag.eco

www.instagram.com/bluebag.eco

www.facebook.com/bluebag.eco

Youtube (#bluebagchallenge)

letakletakkonferencija plava vrecaplava vreca