Skip to main content

Punionice za električne automobile – doprinos održivom razvoju i poticaj krčkome turizmu

 

Od lipnja ove godine na Krku je u funkciji 10 punionica za električne automobile, raspoređenih po cijelom otoku. Investicija vrijedna gotovo milijun kuna zajednički je projekt svih krčkih samouprava, ostvaren uz financijsku potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

Mon, 07/11/2016 - 11:48

Od lipnja ove godine na Krku je u funkciji 10 punionica za električne automobile, raspoređenih po cijelom otoku. Investicija vrijedna gotovo milijun kuna zajednički je projekt svih krčkih samouprava, ostvaren uz financijsku potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Brigu o funkcioniranju i održavanju punionica preuzele su „Ponikve“ koje i inače provode sve otočne strateške komunalne projekte.

Nakon uspješno odrađenih kapitalnih projekata povezanih s vodoopskrbom, odvodnjom i zbrinjavanjem otpada, na otoku Krku u punom je zamahu još jedan iznimno važan projekt, s područja energetike („ENO Krk“). Cilj projekta je do 2030. godine postići da otok Krk bude 100 % energetski neovisan i 100 % održivi otok, s 0 % emisije stakleničkih plinova. Na tragu te ideje već su pokrenuti brojni programi povezani s javnom rasvjetom, energetskom učinkovitošću, obnovljivim izvorima energije, elektroničkom komunikacijskom infrastrukturom (DTK) i e-mobilnošću. Najnoviji među njima potiče čistiji transport, a zaživio je uoči turističke sezone, točnije 8. i 9. lipnja, kada su u pogon puštene punionice za električne automobile, postavljene na 10 lokacija diljem otoka.

U projekt je ukupno uloženo 944.871,26 kn (s PDV-om), od čega je Fond sufinancirao troškove investicije do 60 %, a ostatak su osigurale krčke jedinice lokalne samouprave, sukladno broju punionica na njihovom području. Ulaskom u taj zajednički projekt, krčki (grado)načelnici još su jednom pokazali jedinstvo na otoku, iznimno važno za budući razvoj, stvaranje preduvjeta za poticanje eko turizma te ostvarenje krajnjega cilja – da otok Krk postane ekološki održiv otok.

Tri načina korištenja punionica

Iako su priključene na električnu energiju, iz sigurnosnih i komercijalnih razloga ePunionice su bez napona do trenutka identifikacije korisnika. Tri su načina identifikacije: putem RFID kartice, SMS poruke i kreditne kartice (mobilna aplikacija na mobitelu). Ukratko, ako se korisnik odluči za RFID karticu, može po nju doći osobno u „Ponikve“ ili poslati zahtjev putem e-maila, nakon čega će personaliziranu T-RFID karticu dobiti na kućnu adresu. Tu karticu treba prisloniti na čitač magnetskih kartica na punionici („Login“), obaviti punjenje te se na kraju odjaviti, ponovnim prislanjanjem kartice na čitač.

Korištenje punionice putem SMS poruke također je vrlo jednostavno. Identifikacija se provodi tako da korisnik u tekst poruke unese ID kod punionice i pošalje ga na broj 709090. S računa pošiljatelja skida se iznos na ime troška punjenja. Završetak punjenja označava se odjavom na LCD zaslonu punionice.

Što se pak tiče korištenja kreditne kartice, korisnik treba preuzeti aplikaciju PlugSurfing na svoj pametni telefon, a da bi dovršio identifikaciju, treba pokrenuti QR code scener unutar aplikacije i skenirati QR kod na punionici te odabrati kreditnu karticu za terećenje troškova punjenja. Na kraju punjenja također je potrebno odjaviti se na LCD zaslonu punionice.         .

U „Ponikve“ stiže 10 električnih vozila

Potkraj prošle godine „Ponikve“ su s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sklopile ugovor o sufinanciranju nabave 10 električnih vozila. Fond će nabavu tih vozila sufinancirati s iznosom do najviše 40 %. Vozila bi uskoro trebala stići u „Ponikve“, a koristit će se prvenstveno za unapređenje sustava prikupljanja otpada „od vrata do vrata“. 

Što se otoka Krka tiče, iako je uvođenje ePunionica velik korak ka zaštiti okoliša i održivom razvoju, to samo po sebi nije dovoljno. Kako poručuju iz „Ponikava“, treba nastaviti s aktivnostima koje bi trebale dovesti do nulte emisije stakleničkih plinova, a jedan od preduvjeta za ostvarenje toga cilja jest i povećanje proizvodnje električne energije iz alternativnih izvora, na čemu Krčani također ozbiljno rade.Naposljetku dodajmo da će, odlukom članova Skupštine „Ponikava“, održane 30. lipnja, korištenje ePunionica na otoku Krku do daljnjega za sve korisnike biti besplatno, što je na tragu promicanja otoka Krka kao ekološki osviještene turističke destinacije.